“Angst is een slechte raadgever.” “Volg je intuïtie.” Alles leuk en aardig maar hoe weten we nou wanneer het je angst is die spreekt en wanneer het je intuïtie is? Zie je te veel beren op de weg of ben je juist verstandig? Lees hier hoe je het onderscheid kan maken.

De 7 verschillen tussen angst en intuïtie

  1. Angst is heel vrij stellig van dit voelt niet goed! Dit willen we niet. NEE! Waar angst veel ‘dominanter en directiever/ commanderender zal spreken is de toonzetting van jouw intuïtieve gevoel wellicht sterk maar wel op een mildere manier. Jouw intuïtie zal veel meer open staan voor onderzoek: wat voelt er niet goed, kunnen we het ook anders zien? Angst heeft niet zo veel interesse in het verder onderzoeken van de situatie. Ze heeft allang bedacht dat ze wel weet hoe het zit.
  2. Angst heeft daarom ook weinig interesse in bewijs dat het anders zou kunnen zijn. Ze is overtuigd van haar gelijk terwijl jouw intuïtieve stem best wel ook andere geluiden, ervaringen en bewijs wil onderzoeken.
  3. Angst gaat uit van een zwart/wit situatie. Het is alles of niets. Intuïtie gaat meer uit van grijs en dat de situatie wellicht complex is en uit meerdere factoren bestaat die ook het overwegen waard zijn.
  4. Angst zal zich veel meer uiten als een ‘langspeelplaat die is blijven hangen’. Dezelfde gedachten herhalen zich keer op keer. Wellicht lig je de hele nacht wakker met pieker gedachtes. Intuïtie zal zich niet blijven herhalen. Ze is gericht op een voorwaartse beweging.
  5. Angst gaat vaak over tekorten en problemen. Intuïtie is veel meer gericht op oplossingen.
  6. Angst heeft veel meer kenmerken van jouw innerlijke criticus: het stemmetje die zegt ‘dat kan je niet’ of ‘wie ben jij wel om dat te willen doen?’ Jouw intuïtie is gericht op het verder brengen van jezelf, waar geen (zelf)verwijtende toon aan ten grondslag ligt.
  7. Angst geeft een onrustig/nerveus gevoel. Jouw intuïtie is kalm en als je er wat langer aandacht aan besteedt zal het je ook veel kracht geven. Als er dan een ja of nee is, hoef je ook niet meer te twijfelen. Misschien begrijp je niet zo goed waarom je ergens ja of nee tegen zegt maar het gevoel is sterk, op een kalme doch overtuigende wijze.

Is het voor jou altijd duidelijk wanneer jouw intuïtie je iets duidelijk probeert te maken en wanneer het de angst is die spreekt?

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden. Als je de site blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent.   Privacy beleid