Ik voel weerstand om een blog over weerstand te schrijven 🙂 Sterker nog ik ben deze blog al 2 maanden geleden begonnen maar heb hem telkens links laten liggen. Elke keer verschoof die weer van mijn to do lijstje van vandaag, naar het to do lijstje van morgen. We kennen het allemaal wel: dat gevoel van bleh, geen zin in.. Je hoofd zegt doe het nou maar gewoon en tegelijkertijd is er een ander stemmetje in je dat zegt ‘hier heb ik helemaal geen zin in!’ Of misschien iets in de trend van ‘help, dit vind ik heel lastig, ingewikkeld of eng’. Vaak niet zo heel fijn maar wat gebeurt hier nou eigenlijk? Waarom dan toch en wat is dat dan nou precies?

Emoties

Iedereen heeft een persoonlijke kompas wat eigenlijk simpel gezegd je emoties zijn. Voelt iets goed dan wil je het graag, voelt iets niet goed dan wil je het juist niet. Maar soms zijn er dingen die we niet zo graag willen maar toch het gevoel hebben dat we ze ‘moeten’. Denk aan huishoudelijke klusjes of van de bank af komen omdat je je had voorgenomen om naar de sportschool te gaan maar tegelijkertijd Netflix ook erg lonkt. Dat gevoel van tweestrijd, dan hebben we het over (innerlijke) weerstand. Je denkt dat je iets wil maar tegelijkertijd is er nog niets gaande wat daar mee lijkt te botsen. Wanneer bijvoorbeeld je vrienden je meevragen naar een concert en jij duidelijk weet dat je de artiest helemaal niet ziet zitten kan het bijvoorbeeld een duidelijke keuze zijn: je weet dat je dit niet leuk vind en zegt dus nee dank je wel. Maar als je nou heel veel zin had in een avondje uit met deze vrienden en er zijn weinig momenten dat jullie samen wat doen en nu stellen ze dezelfde vraag. Wellicht is het antwoord nu niet zo helder: je hebt nog steeds geen interesse in de artiest maar je wil toch ook de gelegenheid niet missen om weer eens op stap te gaan met je vrienden. Wat nu?

Of je hebt al lange tijd voornemens om een artikel te schrijven maar elke keer heb je voor je zelf ‘goede redenen’ om toch eerst iets anders te gaan doen. Uitstel gedrag is 9 van de 10 keer ook een vorm van (innerlijke) weerstand. (Zoals ik zelf dus ervaarde bij het schrijven van deze blog 😬 )

weerstand = Split Energy

Volgens Abraham Hicks is is weerstand niets anders dan ‘split energy’.. eh ja.. dat zegt waarschijnlijk nog steeds niet zo veel. Laat ik eens kijken of ik het kan verhelderen. Stel je hebt een wens, dat kan je zien als dat je je focus/ energie op een bepaalde richting hebt die je graag uit zou willen gaan. Voor de beeldvorming zeggen we nu dat je naar links wil lopen. Maar op het moment dat er weerstand in het spel is heb je ook je focus/energie in een tegengestelde richting -> in dit voorbeeld voel je ook de drang om naar rechts te lopen! Zolang de wens even sterk is als de weerstand gebeurt er dus weinig want je wordt even hard naar links als naar rechts getrokken. Per saldo sta je dus stil en het kost je ook veel energie (meestal vertaalt dat zich in stress) want je voelt wel dat er in jou aan twee kanten aan je wordt getrokken!

Van stress tot burn-out

Jouw wensen zijn niet onomkeerbaar, ’terug te nemen’ of bij te stellen. Soms proberen we dat als onze wensen ’te onmogelijk lijken’ maar dat maakt ons op de lange termijn niet gelukkig. Dat (harts)verlangen zal er altijd zijn en hoe langer je het uitstelt hoe duidelijker en ‘harder’ het zal gaan roepen. Op een gegeven moment zal die het winnen van de weerstand. Het is echter wel zo prettig als we zelf wat meer invloed hebben op die weerstand en hoe we daar mee omgaan. Stress, overspannenheid en burn-out zijn namelijk allemaal te herleiden naar dat innerlijke gevecht van ergens heen willen en tegelijkertijd de andere kant ‘uit getrokken worden’. Waardoor je jezelf steeds verder uitput met alle gevolgen van dien. Het goede nieuws is dat kan! Weerstand is namelijk meestal niets anders dan bewuste of onbewuste overtuigingen en daar kunnen we wat aan doen.

De oplossing

Het begint bij het helder krijgen welke (on)bewuste overtuigingen en (oude) patronen er spelen. Vervolgens kan je middels cognitieve gedragstherapie maar ook andere tools zoals systeemtherapie, familieopstellingen kunnen helpen om jouw overtuigingen te veranderen en nieuwe patronen aan te leren. Zo kan je steeds sneller jouw weerstand herkennen en je focus verleggen naar hetgeen je daadwerkelijk wil zodat je dat ook kan gaan realiseren in je leven!

Wat was nu mijn eigen weerstand met betrekking tot het schrijven van deze blog? Het bleek dat ik lang niet helemaal helder had wat ik nu precies wilde vertellen en legde daarbij de lat weer eens te hoog voor mezelf. Hierdoor vermeed ik elke keer om mijn laptop open te klappen en deze blog te schrijven. Pas toen ik vanochtend dacht ja verdorie.. ik voel hier zelf heel veel weerstand, wat is hier nou eigenlijk gaande? Toen kwam het besef ik dat ik het gewoon simpel moest houden en niet te veel van mezelf moest vragen.. en hoppa een half uurtje later alhier het resultaat 🙂 !

Hoe zit dat bij jullie? Veel last van weerstand/ uitstelgedrag of stress?

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden. Als je de site blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent.   Privacy beleid