Je hoort en leest er veel over, veel mensen doen het en misschien jij ook wel: mindfulness en mediteren. Het wint steeds meer aan populariteit maar wat is het nou eigenlijk en wat is het nut ervan?

Wat kan het je opleveren?

In 2011 vertelde me een collega hoe hij naar een 10-daagse Vipassana retraite was geweest en hoe het zijn leven had veranderd. Intuïtief voelde ik aan dat dit ook wat voor mij was en ik was meteen nieuwsgierig. Toch duurde het nog bijna 2 jaar eer het moment ook voor mij ‘juist’ was. In 2012 kwam ik in een heftige burnout terecht en pas in 2013 was ik er aan toe om naar mijn eerst Vipassana retraite te gaan. 10 dagen lang compleet in stilte: zo’n 11 uur per dag mediteren van 4 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. En ik? Ik had nog geen seconde in mijn leven iets van meditatie gedaan, geen idee wat me te wachten stond maar het voelde als iets wat ik wilde gaan doen en wat uiteindelijk voor mij de sleutel was in mijn eigen proces van herstel.

Zoals bij veel mensen is het ook niet heel erg ‘stil’ in mijn hoofd. Gedachten gaan vaak alle kanten uit en de zogenaamde ‘nothing box‘: ik heb hem nog niet zo ontdekt . Echter heel lang hebben die gedachten me ook gediend om niet echt helemaal in contact te staan met mijn gevoelens. Dat was enerzijds heel handig (ik voelde bepaalde negatieve gevoelens veel minder) maar anderzijds ontnam het me een bepaalde kwaliteit van leven, intense vreugde en liefde waren namelijk ook deels ‘uitgezet’ maar het belangrijkste: het gaf me ook heel veel gevoel van onrust. Ergens voelde ik me opgejaagd, gestresst, op zoek.. op zoek naar rust. En dat is precies wat mediteren je kan brengen: Er komt een reactie op gang die precies het tegenovergesteld is van stress: Het zorgt ervoor dat je geest (je gedachten tot rust komt) de aandacht alert is en het lichaam ontspant.

Wat is mediteren?

Als eerste leer je te concentreren. Ons hoofd is vaak erg druk en dwingend en om die wat meer ’tot stilstand’ te krijgen is vaak een hele toer. Er zijn heel veel manieren om te leren focussen vandaar dat er ook zo veel ‘soorten’ meditatie bestaan. Dat focussen is iets wat zich elke keer weer op nieuw herhaald. Zo vaak als je gedachten weer afdwalen, even zo vaak zal je weer opnieuw moeten focussen en je aandacht richten op hetgeen de meditatietechniek je voor heeft geschreven. Doordat je hoofd nu niet langer de dienst uitmaakt zal je geconfronteerd worden met allerlei dingen waar hoofd je normaal tegen ‘beschermt’. Dat kunnen fysieke pijnen zijn, nare gedachtes, emoties, onrust..

Ja maar dat klinkt allemaal niet heel erg fijn! Waarom zou ik dat überhaupt willen? Wel uiteindelijk zal je ervaren dat jij de controle hebt over je gevoelens en gedachten en leer je hoe je goed kan voelen. Want de volgende stap hoort ook bij mediteren: ervaren, accepteren, omarmen en los laten. Zo hoeft dan uiteindelijk jouw hoofd je ‘nergens meer voor te beschermen’ want alles mag er zijn en jij hebt de tools in handen om er mee om te gaan en dat geeft heel veel rust en vrijheid!

Hoe is dat bij jou? Heb jij de meerwaarde van meditatie al ontdekt?

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden. Als je de site blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent.   Privacy beleid